Hårborttagning


Vi har valt flera olika tekniker för att ta bort hår.

Laser (diod- och Alexandritelaser) och IPL (intensivt pulsat ljus). Innan vi förklarar skillnaderna på de olika teknikerna måste vi klargöra att det är en oerhörd skillnad på de olika lasrar och IPL system som finns på marknaden. Tyvärr sitter en hel del salonger/kliniker med billiga IPL-system som inte har några publicerade studier och som dessutom inte ger de resultat de utlovat.
Ibland kommer konsumenter till oss som råkat ut för dessa dåliga system och undrar om vi kan hjälpa dem. Det kan vi, men om de kommit till oss från början så hade de sparat massor av pengar. Välj rätt från början, välj teknik med publicerade studier.

Lasrar av hög kvalitet är ALLTID bättre än IPL för hårborttagning.

De två mest erkända lasrarna i världen för hårborttagning är Diodlasern och Alexandritelasern (GentleLase). Dessa lasrar har en fantastisk förmåga att förstöra hela hårfollikeln och hårsäcken vilket krävs för permanent hårborttagning. Oavsett om det är i ansiktet eller på kroppen så kommer du att få bättre resultat med våra lasrar än med IPL. Detta beror helt enkelt på att Lasern har en mer fokuserad energi och endast en enda ljusvåglängd som är optimerad för hårborttagning. IPL är mer som en kraftig kamerablixt med alla olika våglängder. En hel del av dessa våglängder når helt enkelt inte tillräckligt djupt ner i vävnaden.

Image
Image
Image

Så här fungerar hårborttagning med Laser och IPL.

Inuti ditt hårstrå finns melanin (pigment), och det är detta som ljuset från Laser eller IPL träffar och värmer upp. Men själva måltavlan är inte håret i sig utan proteinet och stamcellerna i hårfollikeln och hårsäcken. För att lyckas förstöra dessa två måltavlor krävs det att vi uppnår en temperatur på minst 72 grader Celsius. Då dör proteinet och även hela hårfollikelstrukturen och hårsäcken. Vi använder oss alltså av hårstråets pigment för att omvandla ljusenergin till värme, riktigt hög värme. Finns det för lite pigment i hårstrået så uppnår vi inte tillräckligt hög värme och resultatet uteblir. Vita, gråa och ljusa hårstrån är alltså omöjliga att behandla. Likaså är röda hårstrån mycket svårt att behandla pga att ljuset som är effektivast för hårborttagning (rött ljus) studsar bort från det röda pigmentet i det röda hårstrået.

Det finns mer hår än du kan ana…

Om du tittar på din arm så kommer du just nu bara att se ungefär en tredjedel av allt hår som huden egentligen producerar. Vi har nämligen tre faser som kallas för Anagen, Telogen och Katagen. Det mesta av det hår du just nu ser befinner sig i den Anagena (tillväxt) fasen. En del av dina hår på armen är i den Telogena (avstötning) fasen. Det innebär att du just nu inte ser allt det hår som befinner sig i den Katagena (vilo) fasen. Dessa olika faser är olika långa över hela kroppen. I ansiktet omsätts håret snabbare än på benen. Detta måste man ta hänsyn till när man tar bort hår på de olika områdena.

Hårborttagning måste få ta lite tid.

Eftersom vi inte kan skynda på de olika faserna måste vi istället anpassa oss till dem och låta varje områdes viloperiod (Katagen) få verka ut innan vi kan skjuta bort håret. Det är nämligen bara hår i den aktiva växtfasen (Anagen) som vi kan förstöra. Då har håret fullständig kontakt med hårsäcken. Hårborttagning kan alltså ta allt mellan 6 – 18 månader beroende på vilket område vi behandlar. Armhålor och bikinilinjen är enklast och går snabbast. Ansiktet kräver oftast lite fler behandlingar pga att hårstråna är lite tunnare och att det ibland stimuleras av manligt könshormon. Benen och ryggen tar oftast längst tid att behandla eftersom viloperioden (Katagen) är mycket lång på dessa områden.

före / efter
behandling

Image
Image
Image